Makaroni-linssivuoka
Heippa!
Kaikenmaailman terveellissävytteisten jälkiruokien jälkeen onkin hyvä keskittyä välillä oikein oikeaan ruokaan. Ja nyt palataankin klassikon pariin, eli vuorossa olisi makaronilaatikko. Tämä makaronilaatikko on kuitenkin halutessaan täysin vegaaninen. Mutta ei huolta, vaikka liha puuttuu, makua tästä ei puutu ollenkaan. Laatikossa voi siis käyttää tiivistäjänä munamaitoa, kermaa, maitoa, kasvisliemikuutiota, tai niin kuin minä tein; kasvismaitoseosta ja perunajauhoa. Kuulostaa hurjalta, mutta maistuu erittäin hyvältä.
Linssit ovat todella hyvä, edullinen ja kevyt proteiinin lähde. Niissä on todella paljon myös kuitua, mikä tekee erityisen hyvää suoliston toiminnalle. Linssit täytyy keittää ennen käyttöä ja riippuen linsseistä keittoaika on 10-20 minuuttia.
Makaroni-linssivuoka (6 annosta)
2 dl punaisia linssejä
300g täysjyväpastaa
2rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 tl oreganoa
1 tl chiliä
1/2tl mustapippuria
5 dl nestettä (maito, kasvisliemi kuutio tms.)
n. 1dl perunajauhoa
Työvaiheet:
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Koko homma aloitetaan linssien huuhtelulla. Linssejä huuhdellaan kylmän veden alla noin 5min.
Tämän jälkeen linssejä keitetään kiehuvassa vedessä noin 20 min.
Samaan aikaan voi laittaa makaronit kiehumaan.
Siellä ne porisevat, sulassa sovussa.
Sillä välin, kun linssit ja makaronit kiehuvat voidellaan vuoka. Käytän aina voiteluun jotain, missä "voita ei kulu", eli jotain missä voita on valmiiksi, tai esimerkiksi margariinin loppuja. Mikäli tällaista ei ole, käytän usein ihan rypsiöljyä.
Samalla voidaan haalia kokoon mausteet.
Koska makaronit ovat ennen linssejä valmiit, kaadetaan ne voideltuun uunivuokaan.
Seuraavana työvaiheena on ottaa linssit pois hellalta ja valuttaa ylimääräinen vesi pois, esimerkiksi siivilällä.
Seuraavaksi vuokaan kaadetaan valmiit linssit. Ja sitten sekoitetaan, hyvin ja hartaasti.
Kaikenmaailman terveellissävytteisten jälkiruokien jälkeen onkin hyvä keskittyä välillä oikein oikeaan ruokaan. Ja nyt palataankin klassikon pariin, eli vuorossa olisi makaronilaatikko. Tämä makaronilaatikko on kuitenkin halutessaan täysin vegaaninen. Mutta ei huolta, vaikka liha puuttuu, makua tästä ei puutu ollenkaan. Laatikossa voi siis käyttää tiivistäjänä munamaitoa, kermaa, maitoa, kasvisliemikuutiota, tai niin kuin minä tein; kasvismaitoseosta ja perunajauhoa. Kuulostaa hurjalta, mutta maistuu erittäin hyvältä.
Linssit ovat todella hyvä, edullinen ja kevyt proteiinin lähde. Niissä on todella paljon myös kuitua, mikä tekee erityisen hyvää suoliston toiminnalle. Linssit täytyy keittää ennen käyttöä ja riippuen linsseistä keittoaika on 10-20 minuuttia.
Makaroni-linssivuoka (6 annosta)
2 dl punaisia linssejä
300g täysjyväpastaa
2rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 tl oreganoa
1 tl chiliä
1/2tl mustapippuria
5 dl nestettä (maito, kasvisliemi kuutio tms.)
n. 1dl perunajauhoa
Työvaiheet:
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Koko homma aloitetaan linssien huuhtelulla. Linssejä huuhdellaan kylmän veden alla noin 5min.
Tämän jälkeen linssejä keitetään kiehuvassa vedessä noin 20 min.
Samaan aikaan voi laittaa makaronit kiehumaan.
Siellä ne porisevat, sulassa sovussa.
Sillä välin, kun linssit ja makaronit kiehuvat voidellaan vuoka. Käytän aina voiteluun jotain, missä "voita ei kulu", eli jotain missä voita on valmiiksi, tai esimerkiksi margariinin loppuja. Mikäli tällaista ei ole, käytän usein ihan rypsiöljyä.
Samalla voidaan haalia kokoon mausteet.
Koska makaronit ovat ennen linssejä valmiit, kaadetaan ne voideltuun uunivuokaan.
Seuraavana työvaiheena on ottaa linssit pois hellalta ja valuttaa ylimääräinen vesi pois, esimerkiksi siivilällä.
Seuraavaksi vuokaan kaadetaan valmiit linssit. Ja sitten sekoitetaan, hyvin ja hartaasti.
Sitten onkin hyydyttämisaineen vuoro. Perinteisestihän tässä käytetään munamaitoa, mutta halusin kokeilla jotain vegaanista ja edullista. Eli kokeilin perunajauhoa. Minulla oli alkuun astiassa 5dl kasvimaito/vesiseosta, sinne pikkuhiljaa ripotellen kaadoin perunajauhoa, samalla sekoittaen.
Kun perunajauho-neste-seos oli valmis, lisäsin mausteet. Soijakastikkeen voi hyvinkin korvata myös sinapilla tai suola-vesiseoksella, tai muulla nestemäisellä mausteella.
Tämän jälkeen koko seos kaadettiin vuokaan tasaisesti ja vuoka pistettiin uuniin noin tunniksi. Pinnalle voi ripotella juustoa jos sitä on olemassa. Olin itse saanut messuilta oluthiivahiutaleita (vegaanien juuston "korvike") joten ripottelin sitä laatikon pinnalle.
Lopputulos. Ja tadaa, perunajauholla voi todellakin hyydyttää laatikoita. Laatikko oli aivan yhtä kiinteä, kuin munamaidolla aiemmin tehneeni. Tässä siis hyvä hätäratkaisu, jos kaapeista puuttuu esimerkiksi kananmuna. Tämä oli ihan huikea kokeilu, sillä perunajauhoa tulee käytettyä muutenkin niin harvoin, vaikka sitä on aina kaapissa valmiina.
Maku oli aivan huikea kokin omasta mielestä, mutta linssit pahasti paistavat laatikosta esiin, joten esimerkiksi lapsilla saattaa olla ennakkoluuloja tätä kohtaan.
Itse sanoisin mauksi ja kasvisruuaksi olevan ruuan arvosanaksi jopa 4/5, sillä hinta-laatu-suhde on todellakin kohdillaan maun ollessa erinomainen.
-PMP-
Kommentit
Lähetä kommentti