Hiutaleista Jauhoa
Jokainen varmasti tietää tunteen, kun kaapeissa ei ihan välttämättä ole sitä mitä pitäisi ja silti jotain ruokaa on kehiteltävä... Silloin voikin turvautua niihin aineksiin, mitä kaapista löytyy ja päästää mielikuvitus valloilleen. Maku voi yllättää ja tuttujen ja turvallisten sijaan saattaa pöytään päätyä jotain aivan mieletöntä, jonka nouseekin koko talouden hitiksi.
Yksi asia mikä itseltäni löytyy usein kuivakaapista, on erilaiset hiutaleet. Syön usein puuroa, sillä se on terveellistä, sitä on helppo varioida ja se toden totta pitää nälä loitolla! Minun kaapissani on usein kaurahiutaleita, mutta tähän ohjeeseen voit käyttää mitä tahansa hiutaleita. Mikäli kaapistasi löytyy esimerkiksi moniviljahiutaleita, on valmistuva aines entistä monipuolisempi ja ravintorikkaampi. Tänään tehdään siis:
JAUHOA HIUTALEISTA:
1. Tarvitset jonkin sortin hiutaleita.
Tämä keino olikin näistä yllättäen tehokkain, ja itse lukuisia kaurajauhoja käyttäneenä, en huomannut eroa. Tai, noh hinnassa ehkä...
Koostumus oli todella jauhomainen ja hyvä. Toki tämä kaurahiutaleista tehty jauho on huomattavasti rakeisempaa ja karkeampaa kuin esimerkiksi vehnäjauho, mutta se kuuluu kaurajauhon ominaisuuksiin.
Toinen yritelmä:
Toisena päätin kokeilla jauhaa kaurahiutaleet jauhoiksi sauvasekoittimella. Tämä kesti hieman kauemmin, mutta onnistui luultua paremmin.
Jonkin aikaa surrutettuani, käänneltyäni ja jauhettuani päätin lopettaa. Jauhon koostumus oli hivenen rakeisempi kuin blenderillä tehdyn, mutta edelleen tämä tuotos kelpaksi jauhoksi.
Valmista kaurajauhoa käsivoimin tehtynä.
Kolmas yritelmä:
Viimeisen kokeilun halusin suorittaa ilman mitään sähkölaitteita. Onnistuisiko hiutalejauhon tekeminen ilman minkäänlaista asiaankuuluvaa laitetta? Voiko hiutaleita edes hajoittaa muuten kuin jauhamalla?
Päätin siis hakata hiutaleet rikki piirakkapulikalla kahden muovipussin sisällä. Täytyy sanoa, että usko tähän kikkaan ei ollut kovinkaan kummoinen.
Mutta.... kohtuu ok lopputulos sieltä silti tuli. Totta on, että hiutalemaisuus on eniten läsnä tässä toteutuksessa, mutta myös selkeää jauhoontumista tapahtui ja hiutaleet menivät kuin menivätkin pienemmiksi palasiksi.
Kaikki jauhon muodot lasissa, ensimmäinen vasemmalla, toinen keskellä ja viimeinen oikealla.
Vertailun vuoksi vielä kuva kaurajauhosta ja vehnäjauhosta "päällekkäin". Kuten huomata saattaa, kaurajauho (ylempänä) on karkeampaa ja kuivempaa kuin tavallinen vehnäjauho. Tämä on kuitenkin tilanne aina kaurajauhoista puhuttaessa.
3. Lopputulos
Lopputulosta voidaan mielestäni pitää onnistuneeksi. Hiutaleista saatiin yhteensä 5 dl jauhoa, eli hävikkiäkään ei juurikaan prosessin aikana syntynyt. Pidin itse siitä, että herkälle vatsalleni sopivia kaurajauhoja on nyt saatavilla edullisesti kello ympäri. Mikäli vatsa kestää muita viljoja, voi erilaisia jauhosekoitelmia tehdä oman mielen mukaan. Sekoittamalla esimerkiksi neljän viljan hiutaleista tehtyä jauhoa vehnäjauhojen sekaan saadaan huomattavasti ravinnerikkaampaa jauhoa, kuin tavallista valkoista vehnäjauhoa käytettäessä.
Koostumuksen takia veikkaan, ettei nämä ihan hienoiksi kakkujauhoiksi sovellu, mutta leipien, sämpylöiden, erilaisten suolaisten ja makeiden lättyjen tai piirakoiden pohjiin soveltuu varmasti loistavasti.
Onnistunut kehitelmä siis kaikin puolin!
-PMP-
Yksi asia mikä itseltäni löytyy usein kuivakaapista, on erilaiset hiutaleet. Syön usein puuroa, sillä se on terveellistä, sitä on helppo varioida ja se toden totta pitää nälä loitolla! Minun kaapissani on usein kaurahiutaleita, mutta tähän ohjeeseen voit käyttää mitä tahansa hiutaleita. Mikäli kaapistasi löytyy esimerkiksi moniviljahiutaleita, on valmistuva aines entistä monipuolisempi ja ravintorikkaampi. Tänään tehdään siis:
JAUHOA HIUTALEISTA:
1. Tarvitset jonkin sortin hiutaleita.
Käytin itse kaksia kaurahiutaleita... koska näitä sattui löytymään. Muistithan, etteivät kaikki kaurahiutaleet ole automaattisesti gluteenittomia. Reseptistä saa luonnollisesti gluteenittoman käyttämällä joko gluteenittomia kaurahiutaleita, hirssihiutaleita tai tattarihiutaleita.
Käytin siis 5 desilitraa hiutaleita. Noin puolet ja puolet.
2. Koska tajusin, ettei kaikilla ole joululahjaksi vuonna 2015 saatua äänekästä blenderiä, halusin kokeilla jauhojen tekoa kolmella eri tyylillä. Jaoin siis 5 desilitraa hiutaleita kolmeen osaan ja aloin toteuttamaan missiotani jauhon teossa.
Ensimmäinen yritelmä:
Ensimmäisenä päätin kokeilla perinteistä blenderiä jauhojen tekoon. Eli hiutaleet blenderiin ja jauhoksi surrrur, niin kauan kuin koostumus miellyttää.
Koostumus oli todella jauhomainen ja hyvä. Toki tämä kaurahiutaleista tehty jauho on huomattavasti rakeisempaa ja karkeampaa kuin esimerkiksi vehnäjauho, mutta se kuuluu kaurajauhon ominaisuuksiin.
Toinen yritelmä:
Toisena päätin kokeilla jauhaa kaurahiutaleet jauhoiksi sauvasekoittimella. Tämä kesti hieman kauemmin, mutta onnistui luultua paremmin.
Jonkin aikaa surrutettuani, käänneltyäni ja jauhettuani päätin lopettaa. Jauhon koostumus oli hivenen rakeisempi kuin blenderillä tehdyn, mutta edelleen tämä tuotos kelpaksi jauhoksi.
Valmista kaurajauhoa käsivoimin tehtynä.
Kolmas yritelmä:
Viimeisen kokeilun halusin suorittaa ilman mitään sähkölaitteita. Onnistuisiko hiutalejauhon tekeminen ilman minkäänlaista asiaankuuluvaa laitetta? Voiko hiutaleita edes hajoittaa muuten kuin jauhamalla?
Päätin siis hakata hiutaleet rikki piirakkapulikalla kahden muovipussin sisällä. Täytyy sanoa, että usko tähän kikkaan ei ollut kovinkaan kummoinen.
Mutta.... kohtuu ok lopputulos sieltä silti tuli. Totta on, että hiutalemaisuus on eniten läsnä tässä toteutuksessa, mutta myös selkeää jauhoontumista tapahtui ja hiutaleet menivät kuin menivätkin pienemmiksi palasiksi.
Kaikki jauhon muodot lasissa, ensimmäinen vasemmalla, toinen keskellä ja viimeinen oikealla.
Vertailun vuoksi vielä kuva kaurajauhosta ja vehnäjauhosta "päällekkäin". Kuten huomata saattaa, kaurajauho (ylempänä) on karkeampaa ja kuivempaa kuin tavallinen vehnäjauho. Tämä on kuitenkin tilanne aina kaurajauhoista puhuttaessa.
3. Lopputulos
Lopputulosta voidaan mielestäni pitää onnistuneeksi. Hiutaleista saatiin yhteensä 5 dl jauhoa, eli hävikkiäkään ei juurikaan prosessin aikana syntynyt. Pidin itse siitä, että herkälle vatsalleni sopivia kaurajauhoja on nyt saatavilla edullisesti kello ympäri. Mikäli vatsa kestää muita viljoja, voi erilaisia jauhosekoitelmia tehdä oman mielen mukaan. Sekoittamalla esimerkiksi neljän viljan hiutaleista tehtyä jauhoa vehnäjauhojen sekaan saadaan huomattavasti ravinnerikkaampaa jauhoa, kuin tavallista valkoista vehnäjauhoa käytettäessä.
Koostumuksen takia veikkaan, ettei nämä ihan hienoiksi kakkujauhoiksi sovellu, mutta leipien, sämpylöiden, erilaisten suolaisten ja makeiden lättyjen tai piirakoiden pohjiin soveltuu varmasti loistavasti.
Onnistunut kehitelmä siis kaikin puolin!
-PMP-
Kommentit
Lähetä kommentti